180 Grant Street 95060, Santa Cruz CA

202-555-0190
Klasifikace Bordeaux vín z roku 1855

Nestává se často, aby rozdělení kvality v určitém odvětví zůstalo téměř neměnné po více než století a půl. Klasifikace Bordeaux vín z roku 1855 je v tomto ohledu raritou. I po více než 160 letech je tato klasifikace více než relevantní.

“Jaká vína z Bordeaux jsou nejkvalitnější?”

Pro začínající vinného investora a také pro každého nadšence do nejkvalitnějších světových vín se jedná o otázku, na kterou budou hledat odpověď hned za začátku své cesty za vinným poznáním.

Když jsem se sám začínal o Bordeaux vína zajímat více do hloubky, každá cesta vedla právě ke klasifikaci Bordeaux vín z roku 1855. Klasifikaci, která by díky své důležitosti a přesnosti mohla být vytesána do kamene.

V tomto článku vám představím nejen samotnou klasifikaci, ale také vše co byste o ní měli vědět.

  • Kdy a proč klasifikace vznikla?
  • Které oblasti klasifikace zahrnuje?
  • Rozdělení vín v klasifikaci
  • Jaké změny prodělala od svého vzniku?
  • Historické zajímavosti týkající se klasifikace

Kdy a proč klasifikace Bordeaux vznikla?

V roce 1855 Paříž hostila v Palais d’Industrie Světovou výstavu, kde mělo být představeno různorodé zboží z celého světa. Císař Napoleon III., synovec Napoleona Bonaparta, zajistil, aby Bordeaux reprezentovaly vína, které již v té době byly světovou špičkou.

Unie negociantů z Bordeaux na jeho žádost během dvou týdnů vytvořila systém, který rozdělil červená vína od řeky Gironde dle kvality do pěti kategorií.

Které oblasti klasifikace zahrnuje?

Bordeaux klasifikace 1855

Klasifikace Bordeaux vín z roku 1855 zahrnuje pouze červená vína v oblasti Médoc a jedno víno z oblasti Graves. Proto bývá klasifikace často (a správněji) označována jako klasifikace vín z Médocu.

Další známé vinařské oblasti okolo Bordeaux jako St.-Émilion, Pomerol a Graves na rozdělení svých vín počkat více než století.

Krom Médocu se své klasifikace se v roce 1855 dočkaly i sladká vína z oblasti Sauternes a Barsac, které se už v té době těšily vysoké popularitě.

Bílá vína byla v 19. století v Bordeaux minoritní záležitostí, proto se svého rozdělení až do dnešního dne nedočkaly.

Rozdělení vín v klasifikaci

Z tisíců chateux v Bordeaux bylo vybráno 60 vinařství z Médocu a jedno z Graves. Zvoleny byly na základě dvou hlavních kritérií – prodejní ceny vína a kvality vinohradu/teroáru. Vína byly rozděleny do pyramidy o pěti úrovních.

  • Premier cru (anglicky označovné jako First growth): 5 chateaux
  • Deuxième cru (anglicky Second growth): 14 chateaux
  • Troisièmes cru (anglicky Third growth): 14 chateaux
  • Quatrièmes cru (anglicky Fourth growth): 10 chateaux
  • Cinquième cru (anglicky Fifth growth): 18 chateaux

Výsledkem byla legendární klasifikace z roku 1855, ve francouzštině označována jako Les Grands Crus classés en 1855. Co víno, to legenda. Pro investory do vína nezpochybnitelný barometr kvality.

Premier cru

Z investičního pohledu stejně jako z pohledu kvality jsou tato vína naprostá špička, co může Bordeaux nabídnout. Pravidelně dosahují nejvyšších hodnocení a také nejvyšších cen na levém břehu Girondy. 

VinařstvíApelace
Chateau Lafite-Rothschild (původně Chateau de la Fite)Pauillac
Chateau Latour (původně La Tour de Segur)Pauillac
Chateau MargauxMargaux
Chateau Mouton Rothschild (původně Chateau Branne-Mouton)Pauillac
Chateau Haut-BrionGraves

Deuxième cru

Vína jako Léoville-Las Cases, Ducru-Beaucaillou, Cos d’Estrournel, Montrose či oba Pichoni jsou skvostné kousky, které pravidelně dýchají na paty Premier cru vinařstvím. Označovány jsou občas jako Super Seconds.

V nejlepších letech se řadí na naprostou špičku svých apelací a mají potenciál na perfektní hodnocení. Avšak cenově jsou stále o cca 50 % levnější, což těmto vínům dává nebývalý poměr cena/kvalita.

VinařstvíApelace
Chateau Rauzan-SéglaMargaux
Chateau Rauzan-GassiesMargaux
Chateau Léoville-Las CasesSt.-Julien
Chateau Léoville-PoyferréSt.-Julien
Chateau Léoville BartonSt.-Julien
Chateau Durfort-VivensMargaux
Chateau Gruaud LaroseSt.-Julien
Chateau LascombesMargaux
Chateau Brane-CantenacMargaux
Chateau Pichon Longueville BaronPauillac
Chateau Pichon Longueville Comtesse de LalandePauillac
Chateau Ducru-BeaucaillouSt.-Julien
Chateau Cos d'EstournelSt.-Estèphe
Chateau MontroseSt.-Estèphe

Troisièmes cru

Tuto cru jasně ovládá Margaux s deseti víny. Kvalitou i cenou vyčnívá Palmer, jehož ceny se pohybují i nad úrovní Super Seconds vín. V posledních ročnících mu na paty začíná šlapat Calon Ségur, který dosahuje unikátního poměru cena/kvalita a podařilo se mu vytvořit silnou skupinu pravidelných kupců v en primeur kampaních.

VinařstvíApelace
Chateau KirwanMargaux
Chateau d'IssanMargaux
Chateau LagrangeSt.-Julien
Chateau Langoa BartonSt.-Julien
Chateau GiscoursMargaux
Chateau Malescot Saint ExupéryMargaux
Chateau Boyd-CantenacMargaux
Chateau Cantenac BrownMargaux
Chateau PalmerMargaux
Chateau La LaguneHaut-Médoc
Chateau DesmirailMargaux
Chateau Calon SégurSt.-Estèphe
Chateau FerrièreMargaux
Château Marquis d'Alesme BeckerMargaux

Quatrièmes cru

Mezi vinnými investory je z této třídy rozhodně nejoblíbenější Beychevelle, který má vybudovanou silnou základnu kupců a pravidelně patří mezi vína, která se nejlépe zhodnocují. Dále za zmínku určitě stojí i Talbot a Branaire-Ducru.

VinařstvíApelace
Chateau Saint-PierreSt.-Julien
Chateau TalbotSt.-Julien
Chateau Branaire-DucruSt.-Julien
Chateau Duhart-MilonPauillac
Chateau PougetMargaux
Chateau La Tour CarnetHaut-Médoc
Chateau Lafon-RochetSt.-Estèphe
Chateau BeychevelleSt.-Julien
Chateau Prieuré-LichineMargaux
Château Marquis de TermeMargaux

Cinquième cru

Ač pátá a poslední třída, mnohá vína zde rozhodně převyšují kvalitou vyšší crus. Týká se to především Lynch-Bages a v posledních letech velmi oblíbených Pontet-Canet a Grand Puy Lacoste. Na strmém vzestupu je dříve opomíjené Pédesclaux.

Stejně jako ve třetí cru dominovalo Margaux, tak v páté je zřejmá nadvláda vín z Pauillacu, odkud pochází 12 chateaux.

VinařstvíApelace
Chateau Pontet-CanetPauillac
Chateau BatailleyPauillac
Chateau Haut-BatailleyPauillac
Chateau Grand Puy LacostePauillac
Chateau Grand Puy DucassePauillac
Chateau Lynch-BagesPauillac
Chateau Lynch-MoussasPauillac
Chateau DauzacMargaux
Chateau d'ArmailhacPauillac
Chateau du TertreMargaux
Chateau Haut-Bages LibéralPauillac
Chateau PédesclauxPauillac
Chateau BelgraveHaut-Médoc
Chateau De CamensacHaut-Médoc
Chateau Cos LaborySt.-Estèphe
Chateau Clerc MilonPauillac
Chateau Croizet-BagesPauillac
Chateau CantemerleHaut-Médoc

6 zajímavosti ke klasifikaci

Pouze dvě změny byly provedeny v klasifikaci od jejího vzniku v dubnu 1855.

  • Přidání Chateau Cantemerle: Krátce po zveřejnění bylo Cantemerle v roce 1856 přidáno jako fifth growth. Původně nebylo zařazeno, jelikož téměř celá produkce byla vyvážena do Holandska.
  • Reklasifikace Chateau Mouton Rotschild: Jediná reklasifikace v dějinách a nejznámější změna byla provedena jako výsledek vysokých cen a dlouholeté snahy Barona Philippe de Rotschilda, které povznesly toto chateau z druhé skupiny do Premier cru v roce 1973.

Technicky bylo původně vybráno pouze 58 chateux. V průběhu let se však několik vinařství rozdělilo a proto je dnes v klasifikaci uváděno 61 chateux. Změny se týkaly následujících vinařství:

  • Léoville se rozdělil na Chateau Léoville-Las Cases, Chateau Léoville-Poyferré, Chateau Léoville-Barton
  • Pichon Longueville se rozdělil na Chateau Pichon Longueville Baron a Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
  • Boyd se rodělil na Chateau Cantenac-Brown a Chateau Boyd-Cantenac
  • Batailley se rozdělil na Chateau Batailley a Chateau Haut-Batailley

Nejvíce vín z klasifikace dnes najdete v apelaci Margaux a to 21. Dále Pauillac má 18 vín, St.-Julien 11, St.-Estèphe a Haut-Médoc po 5 a Graves 1.

Vína, která nebyla zahrnuta do klasifikace z roku 1855, se v roce 1932 dočkaly alespoň malé náplasti ve formě nově vytvořené klasifikace označované jako Cru Bourgeois. Patří sem ty nejlepší vína z Médocu, která nespadají do hlavní klasifikace.

V roce 1855 spadalo pod 61 vinařství z klasifikace celkem 2 650 hektarů vinic. Dnes pod tyto chateaux spadá více než 3 500 hektarů.

Důležité je mít na paměti, že dříve se většina hroznů zpracovala pro výrobu prvního vína. Oproti tomu v dnešních podmínkách klasifikované vinařství použijí do svého Grand Vin pouze mezi 30 a 50 % hroznů a zbytek jde na výrobu druhého či třetího vína nebo je prodán.

Klasifikace z roku 1855 nebyla z daleka prvním rozřazením Bordeaux vín. Jako historicky nejzajímavější klasifikaci považuji tu sestavenou třetím americkým prezidentem a autorem americké deklarace nezávislosti – Thomasem Jeffersonem.

Svou láskou k Bordeaux vínům byl proslulý a po své návštěvě regionu v roce 1787 sestavil vlastní klasifikaci, která zahrnovala vína z Médocu.

Jefferson vína rozdělil do tři úrovní a na nejvyšší stupínek umístil vína spadající dnes do Premier cru. I po 230 letech tak špičky Bordeaux zůstávají nezměněné.

Velká klasifikace Bordeaux vín z roku 1855 tak stále zůstává legendou a základem pro každého vinného nadšence i investora. Nejvýstižněji se vyjádřil k důležitosti klasifikace Bordeaux vín samotný Thomas Jefferson svým prohlášením:

“Představením těchto vín americkému lidu jsem své zemi učinil stejnou službu jako kdyby splatil národní dluh.”

Věřím, že stejně záslužné informace jste načerpaly i vy v tomto článku.

Pokud by jste se chtěli dozvědět více i o klasifikacích Bordeaux vín z dalších apelací jako St.-Émillion, Pomerol a další, pokračujte na článek Velký průvodce Bordeaux klasifikacemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *